Pentru crestini, manastirea a fost si ramane o cetate a rugaciunii si duhovniciei, unde generatii intregi se nevoiesc sa ajunga la desavarsire, la cunoasterea si unirea cu Dumnezeu. Cei care imbratiseaza viata monahala sunt chemati sa se roage pentru intreaga lume si aceasta este principala lor slujire catre omenire. Datorita lor, rugaciunea nu se intrerupe niciodata pe pamant, iar aceasta este cel mai mare folos pentru intreaga lume, caci lumea dainuie prin rugaciune.
De-a lungul veacurilor, Manastirea a trecut prin numeroase incercari ca incendii, navaliri si ocupatii straine, prigoane, dar care n-au putut intrerupe decat temporar desfasurarea vietii monahale si lauda neincetata adusa lui Dumnezeu. Manastirea continua astazi traditia vrednicilor inaintasi, aceea a impletirii armonioase intre munca in obste si slujbele dreptmaritoae, intre zidirea sufleteasca a pelerinilor si rugaciunea. De aceea, vietuitoarele manastirii se straduiesc sa savarseasca zilnic Sfanta Liturghie si Laudele bisericesti dupa cum urmeaza:
a) In zilele de peste saptamana slujbele incep la ora 7 dimineata prin citirea unui Acatist, a Ceasurilor al III – lea si al VI – lea iar in continuare se savarseste Sfanta Liturghie. Seara la ora 19 se savarseste Ceasul al IX – lea, urmeaza Vecernia, Utrenia si Ceasul I.
b) In Duminici si Sarbatori sfintele slujbele se savarsesc in aceeasi ordine insa incep dimineata la ora 9,30 respectiv la ora 17 dupa amiaza.
c) In zilele marilor Praznice, sfintele slujbe se savarsesc dupa un program diferit, care este anuntat in prealabil.
d) In zilele de Vineri din perioada Postului Mare si al Postului Nasterii Domnului de la ora 19 se savarseste Taina Sfantului Maslu.