*In 1992, Prea Sfintitul Justinian, intaistatatorul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, insotit de un grup de preoti si diaconi, a vizitat locul unde a fost Manastirea Intrarea Maicii Domnului in Biserica. S-a oprit pe locul unde, in urma cu cateva sute de ani, a fost vechea biserica, a ingenunchiat cu adanca evlavie, a rostit o rugaciune chemandu-i ca mijlocitori pe Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures si pe episcopul Gavril Stefanca, s-a ridicat si a spus ca crede ca aici se va ridica o noua manastire.
*In 1993, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit piatra de temelie pentru noua biserica a manastirii, iar dupa aceasta au inceput lucrarile la fundatie. In ziua de miercuri, 30 iunie 1993, s-a praznuit pentru prima data hramul noii manastiri. Iata insemnarea pe o pagina a Sfintei Evanghelii a acestui moment: „Insemnare. Astazi, miercuri 30 iunie 1993, de Soborul celor 12 Sfinti Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos, pe temelia Sfintei Manastiri a eroilor de la Barsana, s-a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca de catre P. S. Episcop Justinian Chira Episcopul Eparhiot al Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi, in asistenta unui numar mare de credinciosi din Barsana si de pe intreaga Vale a Izei.(…) A fost dorinta ctitorilor – credinciosii din Barsana – ca inainte de a se incepe inaltarea sfantului locas, sa se oficieze – dupa 250 de ani de la incetarea activitatii vechii manastiri ortodoxe – Sfanta Liturghie arhiereasca. (…)”.
*In 1993, la chemarea Prea Sfintitului Justinian Episcopul Maramuresului si Satmarului, Maica Stareta Filofteia viziteaza pentru prima data locul unde a fost vechea manastire. A fost un moment de rascruce pentru Maica Filofteia, caci atunci a luat hotararea de a raspunde chemarii si a implinii planul ceresc de rectitorire a manastirii.
Pentru ziua de 30 iunie 1994, hramul manastirii, Prea Sfintia Sa, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului in colaborare cu Prea Cucernicul Parinte Mihai Oprisanu, protopop al Protopopiatului Sighet si cu Prea Cucernicul Parinte Gheorghe Urda, parohul Barsanei au stabilit urmatorul program: 1) praznuirea hramului noii manastiri; 2) hirotonia diaconului Ioan Stoica intru preot, care sa fie numit, in mod provizoriu, preot slujitor al manastirii; si 3) prezentarea maicii Filofteia Oltean ca viitoare stareta a manastirii. Dupa mai multe demersuri care au dus la aplanarea diferendelor existente, in ziua de joi, 30 iunie 1994, asa cum rezulta si din insemnarea de pe Sfanta Evanghelie, hramul manastirii a fost sarbatorit dupa programul stabilit in prealabil.
*Maica Stareta Filofteia, insotita de sora sa dupa trup monahia Emanuela, s-a asezat la Barsana, mai intai intr-o casa, si a preluat greaua sarcina de a retemelui o vatra monahala ortodoxa, pe binecuvantatele plaiuri ale Vaii Izei.
* Joi, 10 august 1995, crucea de fier, avand inaltimea de sapte metri si greutatea de cinci sute de kilograme a fost ridicata pe noua biserica manastirii, iar seara, in prezenta a mii de credinciosi, s-a savarsit o sfanta slujba de multumire.
*Un moment sfant, pentru manastire si vietuitoarele ei, a avut loc in ziua de 10 mai 2003 cand Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului impreuna cu Prea Sfintitul Justin Sigheteanu, arhiereu – vicar al acestei eparhii au oficiat, la Manastirea Barsana, slujba tunderii in monahism. In cadrul acestui, solemn dar in acelasi timp cutremurator, praznic duhovnicesc opt suflete, dupa un noviciat de mai multi ani, au parasit lumea si toate desertaciunile ei, predandu-se in intregime si pentru totdeauna Mirelui Hristos. Cele care si-au aprins candelele sufletului, le-au asezat pe altarul inimii si se straduiesc sa le pastreze aprinse sunt monahiile Parascheva, Petronia, Iustiniana, Pavelida, Andreea, Ghelasia, Iustina si Gabriela.
*Un om care sfinteste locul, precum Maica Stareta Filofteia, poate sa faca un loc in care se sfinteste omul, precum Manastirea Barsana. Adica un loc in care Raiul de pe pamant se intalneste cu Raiul din suflet, pregatindu-ne pentru Raiul din Ceruri. Pentru stradania depusa in edificarea, pe plan duhovnicesc si administrativ, a Manastirii Barsana, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului la propunerea prea Sfintitului Justin Sigheteanu, arhiereu – vicar, i-a acordat Maicii Starete Filofteia, in ziua de 30 iunie 2001, distinctia de Stavrofora, cu dreptul de a purta cruce.
*Cu ocazia hramului manastirii din 30 iunie 2002, Consiliul Local al Comunei Barsana i-a conferit Prea Cuvioasei Maicii Starete Stavrofora Filofteia titlul de Cetatean de Onoare al comunei Barsana.
*In seara zilei de 7 septembrie 2003, Manastirea Barsana pregatita si impodobita sarbatoreste a primit inalta si patriarhiceasca vizita a Prea Fericitului Petros VII, Patriarh al Alexandriei si a toata Africa si a Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Romaniei insotiti de mitropoliti si episcopi ai delegatiilor insotitoare.
*29 iunie 2005 in prezenta Prea Sfintitului Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a Prea Sfintitului Justin Sigheteanu, arhiereu vicar, a oficialitatilor locale, a oamenilor de cultura si a unui numeros public a fost inaugurat Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana.
*29 iunie 2009, in prezenta Inalt Prea Sfintitului Justinian si a Prea Sfintutului Justin Sigheteanul a fost inaugurata Casa Voievodala.
*11-13 noiembrie 2009 Manastirea Barsana a gazduit Simpozionul National „2009 – Anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al Sfintilor Capadocieni”. In cadrul simpozionului, in seara zilei de 12 noiembrie, Prea Sfintitul Justin Sigheteanul a savarsit tunderea in monahism a Maicii Macrina.
*25 martie 2010 Inalt Prea Sfintitul Justinian a savarsit slujba de sfintire a Complexului amenajat in noua parcare a manastirii.
*23 septembrie 2010 la Manastirea Barsana a avut loc Sinaxa exarhilor, staretilor, staretelor si duhovnicilor manastirilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
*Cel mai important moment de traire duhovnicesca il constituie, in fiecare an, sarbatoarea Hramului manastirii, adica ziua de 30 iunie cand praznuim Soborul celor 12 Apostoli. Cu acest prilej zeci de mii de credinciosi vin sa-si uneasca smeritele lor rugaciuni cu cele ale Inaltilor Ierarhi si ale zecilor de preoti, sa-si primeneasca sufletele si sa se intareasca in credinta prin inaltatoarele cuvinte de invatatura ale Ierarhilor nostri. Aceste hramuri constituie, pe de o parte, o manifestare a comuniunii sufletesti, un prilej de mentinere a bunelor traditii religioase care ne leaga intreolalta, iar pe de alta parte, intaresc unitatea de credinta, de simtire si traire crestineasca dreptmaritoare.
*Slava lui Dumnezeu pentru darurile Sale care rodesc in oamenii iubitori de frumusete netrecatoare!